ویژگی های گوش دادن فعالانه

به طور کلی ویژگی های گوش دادن فعال، به نشانه های کلامی و بدنی تقسیم میشود. کسی که به خوبی به حرف های دیگران گوش میدهد؛ زبان بدنی قوی و اجتماعی دارد میتواند با انتخاب روش های کلامی مناسب با دیگران ارتباط بگیرد. برای مثال:
۱. لبخند زدن
معمولا لبخند زدن نشان دهنده محبت و توجه به فرد مقابل است. لبخند زدن باید همراه با تغییرات باشد و به طور مداوم و به یک حالت لبخند زدن میتواند احساس برعکسی در طرف مقابل ایجاد کند.
۲. برقراری ارتباط چشمی
شما با چشمانتان میتوانید اطلاعات بیشماری را به دیگران منتقل کنید. نوع نگاه کردن شما، زاویه آن، میزان خیرگی و بسیاری عامل دیگر میتواند در این رابطه اهمیت داشته باشد. وجود ارتباط چشمی به طور کلی لازم و مفید است و بهتر است در ارتباطات اجتماعی استفاده شود.
۳. عکس العمل آینه ای
به تغییرات مختلفی که در صورت شما در پاسخ به محتوای دریافتی از طرف مقابل ایجاد میشود؛ عکس العمل آینه ای میگویند. مثلا جمع کردن صورت در برابر خاطره غم انگیزی که کسی برای شما تعریف میکند؛ یک عکس العمل آینه ای است و نشانه ی خوب گوش دادن محسوب میشود.
۴. حالت قرارگیری حمایتگرانه
بعضی از حالات بدنی نشان دهنده عدم توجه به کسی است که در حال صحبت است. کج ایستادن، دست به سینه بودن، و تکان دادن بیش از حد بدن و صورت نشان از بیقراری و عدم تمرکز شماست.
برای این که به دیگران حس حمایت و توجه بدهید؛ لازم است بدنتان را در حال حمایتگرانه قرار دهید و به طرف مقابل نشان دهید که به حرف هایش گوش میکنید.
۵. پرت نشدن حواس
کسی که به خوبی به حرف های دیگران گوش میدهد؛ حواس خود را پرت عامل های دیگر نمیکند. استفاده از گوشی، سر برگرداندن، نگاه نکردن به فرد مقابل و… از نشانه های حواس پرتی شنونده محسوب میشود.
۶. یادآوری
گوش دادن فعال باعث درک کامل صحبت های فرد مقابل میشود و این درک به یادآوری بهتر اطلاعات از طریق حافظه کوتاه و بلندمدت کمک میکند. به همین خاطر یکی از نشانه های خوب گوش دادن یادآوری سریع اطلاعات است.
۷. خلاصه کردن گفته های طرف مقابل
بیان خلاصه ای از اطلاعات دریافتی از صحبت های طرف مقابل نشان از توجه کافی او به حرف ها دارد. این کار اعتماد فرد را به شما افزایش میدهد و حاکی از خوب گوش دادن شماست.
۸. سوال پرسیدن
وقتی کسی برای دریافت اطلاعات بیشتر سوال میپرسد یعنی به تمام صحبت ها گوش داده است و الان نیاز به اطلاعات بیشتری دارد.
۹. توجه به جزئیات
خیلی از افراد فقط به کلیات یک صحبت یا سخنرانی توجه میکنند و جزئیات را از دست میدهند. در حالی که توجه به جزئیات میتواند نشان دهنده گوش دادن فعال باشد و ارتباطات اجتماعی را گسترش دهد.
۱۰. همدلی با فرد رو به رو
همدردی و همدلی، دوستی را افزایش میدهد و اهمیت فرد مقابل را به او یادآوری میکند. ابراز تاسف و همدلی دربرابر تجربیات غم انگیز دیگران احساس خوبی به آن ها میدهد و یکی از مهارت های اجتماعی مهم هر کسی است.
۱۱. ارائه راه حل
زمانی که پس از بیان مشکلات و مسئله راه حلی به فرد مقابل خود ارائه دهید؛ یعنی به طور کامل به حرف هایش گوش کرده اید.
۱۲. تائید یا عدم تائید
با تکان دادن سر یا کلمات کوتاه میتوانید تائید یا عدم تائید حرف های طرف مقابل را به او برسانید. بدون انجام چنین حرکات کوچکی فرد متوجه این که به صحبت هایش گوش میدهید نخواهد شد.
۱۳. صحبت درمورد تجربیات مشابه
بیان تجربه مشابه با صحبت انجام شده نشان از خوب گوش دادن است. تنها کسی میتواند تجربه ای مشابه با طرف مقابل را مطرح کند که به حرف های او خوب گوش کرده باشد.
دیدگاهتان را بنویسید